Alles wat je moet weten voor je een VPN gebruikt
VPN’s worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt, meestal om bepaalde content op het internet te zien die voor de gebruiker om welke reden dan ook is afgeschermd. Maar is dat de enige reden om een VPN te gebruiken? En is dat wel een goede reden om een VPN te gebruiken? In hoeverre heb jij een VPN eigenlijk nodig? Al deze vragen en meer beantwoord ik in deze post: alles wat je moet weten voor je een VPN gebruikt.
Wat is een VPN?
Allereerst: VPN staat voor Virtual Private Network. Simpel gezegd is een VPN niets meer dan een server die staat tussen de verbinding die jij hebt met iemand of iets aan de andere kant van die verbinding. Deze server dient dus als ‘tussenpersoon’. Deze tussenpersoon fungeert eigenlijk als niet veel meer dan een doorgeefluik. Alle data die jij verstuurd of naar jou toe komt, gaat via die VPN.
Vaak is de verbinding van en naar die VPN versleuteld. Dit betekent dat als je wilt zien welke data er over die verbinding verstuurd wordt, je dit enkel kunt met een bepaalde code of eigenschap die jouw apparaat kenmerkt. Zo blijft de verbinding daadwerkelijk privé en veilig.
Naast dat buitenstaanders niet kunnen zien welke data er verstuurd wordt, kan diegene aan de andere kant van de verbinding ook niet zien wij jij bent. Om deze reden gebruiken sommige mensen een VPN voor bijvoorbeeld Netflix. Netflix heeft namelijk voor ieder land andere content. Dus als jij dan gebruik maakt van een VPN server in Brazilië, dan denkt Netflix dat jij uit Brazilië komt en laat het dus de content zien van Netflix voor Brazilië. Netflix kan op die manier niet jouw ip-adres zien, maar enkel die van de VPN server.
Hier moet ik wel bij vermelden dat Netflix steeds meer verbindingen via VPN servers blokkeert (er komen echter ook steeds meer nieuwe VPN servers bij), waardoor deze geen toegang hebben tot Netflix. Het kan dus zijn dat Netflix je toegang tot Netflix ontzegd wordt via die VPN, of in het ergste geval wordt je account geblokkeerd. Er is dus een risico aan verbonden wanneer je een VPN gebruikt in combinatie met Netflix.
Hoe werkt een VPN?
Als jij online iets besteld en dit laat bezorgen, dan moet de bezorger wel weten naar welk adres hij jouw pakketje moet sturen. Dit klinkt vrij logisch, toch? Zo werkt het in grote lijnen ook op het internet. Op het internet worden zogenaamde ‘packets’ verstuurd naar ip adressen. Deze packets bevatten allerlei informatie over de data die wordt verstuurd. Wanneer je verbinding maakt met iets op het internet, dan worden er zowel packets verstuurd en ontvangen. Via het ip adres, welke in de packets is meegegeven, weten apparaten waar de packets naartoe moeten. Deze packets worden dan volgens de volgende stappen verstuurd en ontvangen:
- Over het algemeen gebruiken VPN providers hun eigen software om een versleutelde verbinding op te zetten tussen de server en de gebruiker. Alle packets die jij verstuurd worden via deze verbinding naar de VPN server verstuurd.
- De VPN server ontvangt deze packets en ontsleutelt deze.
- De ontsleutelde packets worden vanuit de VPN server onversleuteld doorgestuurd naar de ontvanger.
- De ontvanger stuurt packets terug, mogelijk via een niet versleutelde verbinding.
- De VPN server stuurt de packets weer via een versleutelde verbinding door naar jou.

Voor- en nadelen van een VPN
Voordelen
- Je provider heeft geen inzicht in de inhoud van de data die jij verstuurd of ontvangt.
- Versleutelde verbinding maakt het voor kwaadwillende mensen of instanties moeilijker om inzicht te krijgen in jouw data verkeer.
- Geografische blokkades, zoals het eerder genoemde voorbeeld met Netflix, kunnen worden omzeild.
- Je kunt op een ander apparaat op afstand werken. Bijvoorbeeld vanuit huis op de computer werken die op het kantoor staat.
- Algemene anonimiteit (bijvoorbeeld anoniem voor social media platformen of andere organisaties zoals Stichting Brein).
- Je bent beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Bijvoorbeeld DDoS aanvallen schaden de VPN server, en niet jouw eigen netwerk.
Nadelen
- Je internet provider heeft weliswaar geen inzicht in data die jij verstuurd of ontvangt wanneer je een VPN gebruikt, maar jouw VPN provider wel. Je vervangt mogelijk het ene kwaad voor het andere.
- Wanneer je verbinding verloopt via een VPN server beperkt dit de snelheid van jouw verbinding tot de snelheid van de VPN server. De verbinding met de VPN server is eigenlijk altijd zowel een fysieke als logische langere weg en je bent afhankelijk van de snelheid waarmee de VPN jouw packets kan verwerken. Snelheden die VPN providers aanbieden zijn uiteenlopend en soms tarief afhankelijk.
- De verbinding is enkel versleuteld tot aan de VPN server. Alles wat tussen de VPN server en de ontvanger van packets die jij verstuurd zit wordt niet door de VPN provider versleuteld. Er is geen sprake van ‘end-to-end encryptie’.
- De veiligheid van jouw verbinding is afhankelijk van jouw VPN provider en hier heb je zelf geen controle over. Er zijn allerlei verschillende VPN providers, en ze hebben allemaal een ander aanbod met hun eigen infrastructuur. Natuurlijk ben je zonder VPN ook afhankelijk van jouw internet provider, maar deze Nederlandse providers hebben zich te houden aan Nederlandse standaarden en regels, en buitenlandse VPN providers niet.
- VPN providers kunnen gevestigd zijn in andere landen dan Nederland en hoeven hierdoor niet aan Nederlandse of Europese wetgeving te voldoen. Hierdoor zijn er geen concrete eisen waar een VPN provider aan moet voldoen. Een VPN provider kan echter instemmen met verzoeken vanuit overheden tot inzicht in gegevens. Dit gebeurde bijvoorbeeld zo’n tien jaar geleden bij de zo genaamde LulzSec hacker.
- Er zijn gratis en in sommige opzichten betere alternatieven dan VPN’s als het om anonimiteit gaat. kijk bijvoorbeeld eens naar wat Tor je kan bieden als anonimiteit je doel is. Echter, voordat je dit gebruikt weeg dan ook weer de voor- en nadelen van het gebruik hiervan af.
Conclusie
Een VPN provider is voor veel mensen beslist niet noodzakelijk of belangrijk, maar neemt wel degelijk serieuze nadelen met zich mee. Of deze nadelen het voor jou waard zijn om een VPN te gebruiken hangt natuurlijk van jou en jouw situatie af. Ik raad het in elk geval niemand aan een VPN te gebruiken via een externe provider, maar je kunt wel jouw eigen VPN opzetten. Er zijn allerlei mogelijkheden om dit te realiseren, maar dit vereist wel wat meer kennis, kunde en middelen.
Computerhulp
Wil jij graag meer weten over VPN’s of over het opzetten van je eigen VPN, of heb je misschien hulp nodig met andere computer gerelateerde zaken? Neem dan contact op via ons contactformulier of met de gegevens onderaan de pagina.