5 essentiële tips voor een super snelle computer!

In deze Furo Blog post ga ik jou vertellen hoe je met een aantal veranderingen jouw computer sneller kan maken. hieronder 5 essentiële tips voor een super snelle computer!

Tip 1 voor een super snelle computer:

Gebruik je een SSD of een HDD?

Hoe snel je computer opstart hangt sterk af van of je een SSD of HDD in je computer hebt zitten. SSD’s bieden veel voordelen ten opzichte van HDD’s. Daarom zit tegenwoordig in vrijwel alle computers die je koopt wel een SSD. Heb jij nou een wat oudere computer? Dan zou het best zo kunnen zijn dat daar een HDD in plaats van een SSD in zit.

Het kan natuurlijk best zo zijn dat je niet weet of er een SSD of HDD in je computer zit. In dit geval kun je dit makkelijk checken. Als je in Windows 10 in het zoekvenster ‘msinfo‘ intypt en vervolgens op Enter drukt opent er een scherm. Als je het zoekvenster niet kunt vinden kun je ook op de Windows knop + s drukken. Vervolgens kijken onder het kopje ‘Onderdelen’ -> ‘Opslag’ -> ‘Schijven’. Hier zie je nu alle schijven die in de computer zitten. Als deze informatie je niet veel zegt kun je simpelweg even Googlen op het model wat achter ‘Model‘ staat en dan ben je er zo achter.

Nu kom je er misschien achter dat je een HDD in je computer hebt zitten, en zit je te twijfelen over de aanschaf van een SSD. Hieronder daarom een overzicht van de voor- en nadelen van SSD’s ten opzichte van HDD’s.

Beperkte levensduur

Iets waar je wel rekening mee moet houden is dat SSD’s een beperkte levensduur hebben, en HDD’s in principe niet. Een SSD heeft een zogenoemd limiet van “terabytes written“. Dit wil zeggen dat er een bepaalde hoeveelheid data op de SSD kan worden opgeslagen voordat deze praktisch onbruikbaar wordt. Realistisch gezien zal de gemiddelde consument vrijwel niet aan dit limiet komen, maar als je iedere dag grofweg 100GB naar jouw SSD schrijft bij een limiet van 150TB, dan zal je SSD dus maar ongeveer 4 jaar mee gaan. Vooralsnog komen de meeste mensen niet aan dit limiet, tenzij ze hun computer erg lang, zeg maar 10 tot 20 jaar, van plan zijn te gebruiken. Mocht je bang zijn ooit data te verliezen om deze reden of welke andere reden dan ook, dan raad ik je sterk aan om gebruik te maken van cloud oplossingen.

Tip 2 voor een super snelle computer:

Zorg dat er niet teveel programma’s opstarten wanneer Windows opstart.

Naast of je een SSD op je computer hebt of niet, is er nog iets wat een grote rol speelt bij de snelheid van het opstarten. Dit zijn namelijk alle programma’s die automatisch opstarten wanneer je pc opstart. Je computer is pas het best bruikbaar, wanneer hij niet met teveel andere dingen bezig is. Het is dus ook logisch dat hij pas laat bruikbaar is, als hij een tijd bezig is met het opstarten van allemaal programma’s.

In Windows 10 is het makkelijk om dit probleem te verhelpen. Wanneer je op Crtl + Shift + Esc drukt start het taakbeheer op. Je kunt hier ook komen door op Ctrl + Alt + Del te drukken en vervolgens taakbeheer te selecteren. Vervolgens kun je hier het tabblad ‘Opstarten’ selecteren. Hier staan alle programma’s die zowel wel als niet opstarten bij het opstarten van Windows 10. Respectievelijk, staat onder het kopje ‘Status’ aangegeven of deze ingeschakeld of uitgeschakeld zijn. Door volgens op de rechtermuisknop te klikken kun je vervolgens selecteren of je een programma wil in- of uitschakelen.

Hieronder zie je hoe het taakbeheer eruit ziet en hoe je hier een programma voor opstarten kan in- of uitschakelen.

5 essentiële tips voor een super snelle computer

Tip 3 voor een super snelle computer:

Houd je system up-to-date

Het is om meerdere redenen belangrijk dat je jouw systeem up-to-date houdt. Het zorgt ervoor dat je computer veilig, actueel en snel blijft. Hierdoor blijven systeemprocessen zo efficiënt mogelijk functioneren en biedt het zo min mogelijk kansen aan malware.

Er zijn allerlei soorten malware die verschillende doeleinden en methodieken hebben. Malware is er bijvoorbeeld toe in staat uit zichzelf bepaalde processen te starten of zelfs alle resources van het systeem in beslag te nemen. Dit wordt bijvoorbeeld veel gedaan door cryptomining malware. Wanneer zo’n stukje malware dus alle capaciteit van jouw systeem in gebruik neemt om te crypto minen, blijft er voor jou weinig over. Natuurlijk kan je allerlei virusscanners en dergelijke gebruiken, maar er blijft niets zo effectief als het simpelweg updaten van jouw systeem.

Hoe je Windows update

Nu moet je enkel nog weten hoe je je systeem up-to-date houdt. Nou dit is in Windows 10 erg makkelijk, want Windows meldt het over het algemeen altijd als er een update is. Als je dit zelf wil checken dan druk je linksonder op de Windows knop (), selecteer je het tandwiel met ‘instellingen’ (je kan ook bij de instellingen komen door op je toetsenbord de combinatie windows knop + i te drukken) en klik je op ‘Bijwerken en beveiliging’. Er opent een nieuw scherm en daar zie je meteen staan of je computer up-to-date is. Er staat dan de melding ‘Uw pc is bijgewerkt’. Is je computer niet up-to-date? Dan download je in hetzelfde scherm de update en wanneer die klaar is druk je op ‘Nu opnieuw opstarten’.

Tip 4 voor een super snelle computer:

Schakel de functie ‘snel opstarten’ in

Je zou misschien denken dat je computer uit zichzelf zo snel mogelijk probeert op te starten, maar dat is dus niet altijd zo. Windows 10 heeft een ‘snel opstarten’ functie. Wanneer dit is ingeschakeld en je de computer uitschakelt, schakelt deze echter niet helemaal uit. Omdat hij dan niet helemaal uitschakelt is hij dus ook sneller weer opgestart.

Hoe je snel opstarten inschakelt

Om deze functie in te schakelen druk je weer op de Windows knop of Windows knop + s en typ je in ‘instellingen’. Wanneer je bij de instellingen bent ga je vervolgens naar ‘Systeem’ en dan ‘Energiebeheer en slaapstand’. Er staat nu rechts in het blauw ‘Extra energie-instellingen’. Wanneer je hierop klikt opent een nieuw scherm en vanuit hier klik je links op ‘Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen’. Er opent weer een ander scherm, en misschien zie je onderaan al staan ‘Snel opstarten inschakelen. Mogelijk kun je deze optie niet aanvinken. Als dit het geval is klik je bovenaan op de blauwe tekst ‘Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn’. Vink nu de optie ‘Snel opstarten inschakelen’ aan en daarna druk je onderaan op de knop ‘Wijzigingen opslaan. Hieronder is te zien hoe je dit kan inschakelen.

Voordat je de optie inschakelt is het belangrijk om te weten dat dit, vanzelfsprekend genoeg, de energie efficiëntie van het systeem beïnvloed. Hiernaast moet je ook in overweging nemen dat deze optie soms tot complicaties leidt wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van virtualisatie, dual boot, of wake-on-lan. Het is daarom verstandig om een back-up of herstelpunt te maken voordat je deze optie inschakelt.

5 essentiële tips voor een super snelle computer

Tip 5 voor een super snelle computer:

Houd voldoende opslagruimte vrij

Het kan wel eens gebeuren dat je computer wat geheugen tekort komt om bepaalde processen uit te voeren of draaiende te houden. Om dit te doen maakt Windows gebruik van een zogenaamde ‘Page File’. Hiermee creëert Windows extra geheugen door ruimte te gebruiken van jouw HDD/SSD. Logischer wijs wordt Windows dus trager als hij ruimte tekort komt om deze Page File aan te maken. Om deze reden kan je computer soms een stuk sneller worden wanneer je jouw opslag opschoont.

Gelukkig heeft Windows hier een hele handige tool voor die dit automatisch regelt. Deze functie heet ‘Slim Opslaan’. Om deze functie in te stellen ga je, net zoals is uitgelegd bij eerdere tips, naar je instellingen. Vanuit hier selecteer je ‘Systeem’ -> ‘Opslag’ en klik je boven in het scherm op ‘aan’ om Slim opslaan te activeren. Om dit vervolgens in te stellen klik je op de blauwe tekst ‘Slim opslaan configureren of nu uitvoeren’. Afhankelijk van hoe jij wil dat Windows jouw systeem opschoont kan je dat hier instellen. Heb je het idee dat je nog steeds te weinig ruimte vrij hebt? Misschien moet je dan een wat strengere configuratie invoeren.

Computerhulp

Heb jij het idee dat je aan deze tips nog niet genoeg hebt? Wil je misschien hulp bij het uitvoeren hiervan of heb je hulp nodig met iets anders? Neem dan contact op via ons contactformulier of met de gegevens onderaan de pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *